Říká se, že šperk podtrhuje krásu ženy. Své o tom ví Katka Fiebigerová, která se rozhodla šperky rovnou vyrábět. „K této práci jsem se dostala náhodou. První web jsem založila na vysoké škole jako takový přivýdělek,“ popisuje začátky svého „podnikání“. V posledním ročníku školy však otěhotněla a magisterské zkoušky skládala už s malou dcerou. V tomto období neměla na podnikání ani myšlenky, svůj web však provozovala dál. Musela dodělat školu, zanedlouho potkala nového partnera a porodila druhé dítě. „V té době jsme s přítelem snili o tom, že bychom se rádi věnovali něčemu většímu, co nám dává smysl. A tak se zrodila myšlenka PERLOMANIE®,“ vypráví Katka s tím, že tento nápad ji tak nadchl, že jej už nemohla pustit z hlavy.

11

V té chvíli ještě netušila, kolik práce ji čeká. „Se dvěma malými dětmi jsem měla co dělat, abych vše zvládla. Bylo toho hodně, od shánění dodavatele přes tvorbu e-shopu a celkového uchopení značky. Ale myšlenka vyrábět šperky a prodávat svůj vlastní produkt mě úplně pohltila,“ říká. Zanedlouho po založení e-shopu Katka zažádala o ochrannou známku a poté mohla své podnikání rozjet naplno.

 „Vyrábím šperky z přírodních perel a kamenů. Jako komponenty používám kvalitní chirurgickou ocel a stříbro. S bižuterními kovy nepracuji vůbec,“ popisuje Katka svou pracovní náplň. Každá perla i kámen prochází jejíma rukama, aby mohla kontrolovat kvalitu, barvu a lesk. Šperky si sama vyrábí. U perlových náramků a náhrdelníků používá převážně metodu uzlíkování. „Tento způsob výroby spočívá v tom, že mezi každou perlou se vytvoří uzlík. Perly se díky tomu mezi sebou neodírají, a kdyby náhodou došlo k přetrhnutí, tak se nerozkutálí. Šperk navíc vypadá velmi efektně,“ popisuje Katka „tajemství výroby svých šperků“. Konečný design je tedy zcela v jejích rukou.

24

Proč si vlastně zvolila perly a kameny? „V dnešní uspěchané době už lidé začínají cítit, že všudypřítomný stres není dobrý a je potřeba se nadechnout a vrátit zpět k přírodě. A v tom jim naše minerální náramky mohou pomoci. Každý náramek i kámen na člověka působí velmi silně a může mu dodat ztracenou energie,“ vysvětluje blahodárné účinky svých výrobků.

perlovy-naramek-zapinani-stribro-perlomanie (5)

O její šperky je velký zájem a nabídky se jen hrnou. Velkou oporou a dnes i pomocníkem je její přítel. Katka je ráda i z toho důvodu, že je vhodné občas trochu změnit design a konečný pohled. „Není dobré, aby to celé bylo na jednom člověku. Přeci jen každý máme určité vzorce, které neměníme,“ dodává.

Z malého obchůdku se postupně stává větší a větší. „Dnes mohu s radostí říci, že PERLOMANIE® roste každým dnem. Ke každému šperku dávám certifikát pravosti, kde ručím za kvalitu použitých matriálů,“ říká s nadšením.

nausnice-kruhy-s-bilou-perlou-zlacene-stribro-perlomanie

A protože člověk by neměl usnout na vavřínech, má Katka také vize do budoucna, které by si ráda splnila. „Chtěla bych si otevřít kamennou prodejnu a neustále rozšiřovat sortiment. Dostat svou značku do povědomí více lidí,“ dodává. Zatím jezdí na specializované prodejní akce, což ji velmi baví a naplňuje. „Je to skvělá možnost představit lidem šperky naživo, případně šperk upravit na přání zákazníka. To mě nabije energií minimálně na týden,“ uzavírá náš rozhovor maminka Katka, které podnikání doslova změnilo život, a hlavně umožnilo dělat to, co ji baví a mít čas také na rodinu.

 

Rozhovor vznikl pro magazín Podnikavá žena, 

redaktorka Martina Richterová