Oslavte s námi 1. máj. 20% sleva na celý sortiment. Zadejte v košíku kód laska20.

Jak pečovat o šperky ze stříbra

Máte doma stříbrný šperk, který ztratil lesk nebo zčernal? Poradíme vám, jak pečovat o stříbrné šperky tak, aby byly pořád jako nové.

Co je oxidace?

Jedná se o přirozenou reakci stříbra na vnější vlivy. Za přítomnosti vlhkosti a chemických látek dojde k reakci, která se nazývá oxidace a stříbro začne měnit barvu, tmavnou a černat. Nejčastěji šperky oxidují při kontaktu s potem, parfémy, chlorem apod. Na černání stříbra má vliv i užívání léků.

Za jak dlouho stříbro zčerná?

Černání stříbra je velmi individuální. Někdo musí čistit stříbro každý týden, další na něj roky sáhnout nemusí a je stále jako nové. Naštěstí existuje jednoduché řešení, jak vyčistit zčernalé stříbro. Stačí použít speciální přípravky na čištění stříbra, v našem e-shopu Perlomanie si můžete vybrat z několik variant. Najdete tu hadříky nebo utěrky na čištění stříbra nebo roztoky či lázně na čištění stříbra. Hadříkem stačí šperk mechanicky vyčistit a bude zase lesklý a třpytivý. Do roztoku se šperk vloží celý a po určité době se vyndá vyčištěný.

Stříbrné šperky s perlami a kameny

Pozor na čištění šperků, které jsou osazeny perlami nebo kameny, mohlo by dojít k mechanickému poškození šperku. Pokud tedy šperk s perlami nebo kameny budete čistit utěrkou, buďte opatrní. Při čištění v roztoku se ujistěte, že je vhodný pro šperky s perlami nebo kameny. Tyto materiály jsou velmi jemné a křehké a chemické látky v roztoku by je mohly poškodit. Na šperky s perlami a kameny jsou speciální čistící lázně, které jsou k takovým šperků šetrné, stříbro vyčistí a kameny nepoškodí. Hodí se pro náušnice s perlami i perlové náramky a další druhy šperků. 

Jak uchovávat stříbrné šperky

Pokud si stříbrný šperk objednáte z eshopu, doporučujeme s vyzvednutím balíčku neotálet. Čím déle bude balík ležet někde v depu, tím je pravděpodobnější, že se k němu vlhkost dostane. Šperky nikdy nenechávejte v papírových krabičkách. Ty slouží jen ke krátkodobému uložení, například, když šperk darujete. V krabičce se může držet vlhkost a šperk velmi rychle oxiduje a pak budete muset řešit, jak vyčistit zašlé stříbro. Stříbrné šperky po nošení otřete vlhkým a pak suchým hadříkem a vložte na temné a suché místo. Nám se osvědčilo šperky samostatně dávat do malých igelitových sáčků. Není to nejkrásnější, ale funkci to plní skvěle.

Jestli jste koupili šperk, který bude chtít darovat, před předáním ho zkontrolujte a případně přeleštěte.

Zpět do obchodu