Doprava za 39 Kč, pro objednávky nad 1500 Kč zcela zdarma.

Tajemství pálení čarodějnic: Za září plamenů se skrývají dávné legendy

Tradiční pálení čarodějnic, dříve známé jako filipojakubská noc, je obvykle spojeno se zapalováním ohňů a pověrou o čarodějnicích. Tento svátek probíhá v noci ze 30. dubna na 1. května. Pod názvem Valpuržina noc je tento zvyk také slaven v německy mluvících zemích a Skandinávii. S nocí přelomu dubna a května je spojen i původně keltský svátek Beltain (Beltane).

Pálení čarodějnic a ztracené rituály naší kultury

Poslední noc v dubnu má již dlouhou tradici spojenou s rituálem pálení čarodějnic. Po celé zemi se rozsvěcují tisíce ohňů a táboráků, kde se lidé shromažďují především kvůli světské zábavě, jako je opékání buřtů a veselí. Avšak málokdo dnes chápe význam této noci v kontextu magických rituálů, které naši předkové praktikovali a jimž přikládali obrovský význam.

Perlomanie-cz_ON_Tajemstvi-paleni-carodejnic_Za-zari-plamenů-se-skryvaji-davne-legendy, obr2

Pálení čarodějnic a tajemství kolem něj

V dávných dobách byla poslední noc v dubnu spojována s přesvědčením, že právě o této filipojakubské noci vládnou temné síly a čarodějnice se shromažďují na svých sabatech. Proto se na kopcích rozdělávaly ohně, které měly sloužit jako ochrana vesnic před těmito zlými bytostmi.

Lidé si také s sebou nosili různé ochranné předměty, jako byly květy kapradí, svěcená křída, hostie a další symboly křesťanské víry, které měly chránit před zlem. Bylo nezbytné ochránit nejen lidi, ale i úrodu a dobytek před škodlivými vlivy.

Pokud by například chyběly zelené větve v chlévě nebo kdyby okolo nebyl rozsypaný písek, věřilo se, že čarodějnice by mohly proklít úrodu i dobytek.

Tradice pálení ohňů se jako jedna z mála udržela až do současnosti. Muži staví velké hranice a dívky se převlékají za čarodějnice. Ze starých hadrů a zbytků slámy se dělají čarodějnice, které se přivazují na košťata z větví. Večer se tyto hranice zapálí spolu s vytvořenými čarodějnicemi.

Chlapci zapalují košťata a hází je do vzduchu, prý aby mohli spatřit létající čarodějnice nebo je srazit k zemi. Dívky skáčou přes ohně a myslí na svá přání, která by chtěla, aby se splnila. Pak všichni společně slaví a radují se z příchodu nového měsíce.

Perlomanie-cz_ON_Tajemstvi-paleni-carodejnic_Za-zari-plamenů-se-skryvaji-davne-legendy, obr3

Oslava světla a víry: Pohled do historie Filipojakubské noci

Tento název, Filipojakubská noc, má svůj původ v minulosti, kdy se 1. května slavil svátek svatých Filipa a Jakuba. Křesťanská církev slavila tento svátek v souladu s liturgickým kalendářem jako připomínku dne, kdy byla vysvěcena římská bazilika, která uchovává ostatky apoštolů Filipa a Jakuba. Ještě dnes se někdy noci, kdy se pálí čarodějnice, říká Filipojakubská noc.

Valpuržina noc a poselství svaté Valpurgy proti zlu

Název Valpuržina noc je odvozen od svaté Valpurgy, která přišla z Anglie do Německa. Sv. Valpurga bojovala proti temným silám. Stejně jako filipojakubská noc připadá Valpuržina noc na 30.4.

Zrození léta: Tajemství keltského svátku Beltain

Se blížícím se koncem měsíce dubna přichází jeden z nejkrásnějších keltských svátků a oslav - svátek Beltain. Tento svátek má několik významů. Zaprvé rozděluje keltský kalendář na letní a zimní část, protože podle tohoto kalendáře 1. května začíná léto. Dále se poprvé vyhánějí zvířata z chlévů a stájí na pastviny. A konečně je oslavou života a lásky.

Podle staré mytologie dochází ke spojení Boha s Bohyní v posvátném svazku. Jedná se především o svátek plodnosti, provázený oslavou přírody a přinášením obětí divoké zvěři a přírodním živlům.

Nastává čas velkých kouzel, je příznivá doba pro věštění a meditace. Na počest Velké Matky a Rohatého Boha z lesních krajin je květen měsícem svobody lásky. V této době se uzavíraly roční sňatky na zkoušku. Samotný svátek začíná slavit v noci 30. dubna a pokračuje po celý 1. květen.

Perlomanie-cz_ON_Tajemstvi-paleni-carodejnic_Za-zari-plamenů-se-skryvaji-davne-legendy, obr4

Ochranné šperky jako průvodci ve světle a temnotě

Pokud věříte na čarodějnice, temné síly a démony, pak se vám v noci ze 30. dubna na 1. května budou hodit šperky s ochrannými silami. Mezi kameny, které vás mohou ochránit patří turmalín, ametyst, malachit, sluneční kámen, labradorit nebo tyrkys. Hlavním ochranným kamenem jsou perly, které chrání před negativními vlivy a špatnou energií. Šperky z Perlomanie jsou ručně vyrobené přímo v Česku. Každý kámen i perla prochází našima rukama, takže k vám dorazí šperk té nejvyšší kvality.

Pro ty z vás, kteří slavíte raději Beltain, svátek lásky, znovuzrození a přicházejícího léta, doporučujeme kameny pro zesílení energie, jako jsou křišťál nebo citrín. Granát zase přináší vitalitu a chuť do života. Růženín vám dodá více lásky. A samozřejmostí jsou perly, které umí rozvinout krásu, která je ve vás ukrytá a pomáhají dosáhnout vytyčených cílů.

Perlomanie-cz_ON_Tajemstvi-paleni-carodejnic_Za-zari-plamenů-se-skryvaji-davne-legendy, obr5

zdroj obrázků: canva.com

Zpět do obchodu